PIGGSOPP
Varenr.: 4109 01
Registrer deg eller logg inn for å se priser og bestille varer.
Det smaker skikkelig sopp av piggsopp! Det hvite, faste kjøttet egner seg til stuing, saus og pastasaus - for å nevne noe.
Opprinnelsesland Sverige
-
Kvalitet
Piggsopp har en lys, gulhvit hatt som er noe hvelvet, tørr og glatt. Kanten er ujevn, ofte bølget. Hattens underside er dekket med nesten hvite, tettsittende pigger som lett brekker ved berøring. Piggsopp selges ofte ferdigrenset uten pigger. Kjøttet er fast og hvitt. Alt unntatt piggene er spiselig.
-
Kilde
Matvaretabellen 2024 Mattilsynet, www.matvaretabellen.no
-
Lagring
Sopp lagres mørkt, luftig og kjølig.
-
Smak
Piggsopp har meget god soppsmak.
-
Helseeffekt
B-vitaminet niacin spiller en viktig rolle i omsetningen av de energigivende næringsstoffene fett, protein og karbohydrater. Niacin aktiverer nemlig noen enzymer som sørger for at energimolekylene brytes ned og omdannes til energi på en form som kroppen kan bruke. Spormineralet kobber har mange funksjoner i kroppen, bl.a. spiller kobber en viktig rolle i energiproduksjonev i cellenes energifabrikker, de såkalte mitokondriene. Kobber er viktig for et sterkt og fleksibelt bindevev, omsetningen av jern i kroppen og sist men ikke minst er kobber en antioksidant. Kalium er et mineral som virker blodtrykksenkende og er med på å regulere vannbalansen i kroppen.
-
Bruksområde
Piggsopp brukes i stuinger, sauser og pastasaus, eller stekt og blandet med annen sopp. Den passer særlig godt i eggeretter og risotto.
Næringsinnhold pr. 100g
- Energi kJ
- 72 kJ
- Energi kcal
- 17 kcal
- Fett
- 0,1 g
- Karbohydrater
- 0,1 g
- Énumettet fett
- 0,1 g
- Kostfiber
- 4 g
- Protein
- 2,3 g
- Folat
- 0,023 µg
- Kobber (Cu)
- 0,2 mg
- Tilsatt sukker
- 0,1 g
- Kalsium (Ca)
- 3 mg
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Jern (Fe)
- 0,2 mg
- Jod
- 0 µg
- Kalium (K)
- 349 mg
- Magnesium (Mg)
- 9 mg
- Natrium (Na)
- 0,04 mg
- Niacin
- 3 mg
- Fosfor (P)
- 85 mg
- Vitamin B6
- 0,0007 mg
- Sink (Zn)
- 0,4 mg
- Omega3
- 0,1 g
- Riboflavin
- 0,35 mg
- Selen (Se)
- 0,017 µg
Allergener
Fri for Gluten
Fri for Gluten (havre)
Fri for Brasilnut
Fri for Gluten (bygg)
Fri for Khorasanhvete
Fri for Gluten (hvete)
Fri for Melk
Fri for Mollusc
Fri for Gluten (rug)
Fri for Spelt
Fri for Sjømat
Fri for Fisk
Fri for Egg
Fri for Peanøtter
Fri for Soyabønner
Fri for Nøtter
Fri for Cashewnøtter
Fri for Hasselnøtter
Fri for Makadamianøtter
Fri for Mandel
Fri for Pekannøtter
Fri for Pistasjnøtter
Fri for Valnøtter
Fri for Sesamfrø
Fri for Selleri
Fri for Sennep
Fri for Sulfitt
Fri for Lupin