FENNIKEL

Hovedinnhold Hovedmeny

FENNIKEL

Varenr.: 4204 01

Fennikel har en aromatisk lukt og smak som kan minne om anis eller Kongen av Danmark-drops. Den sprø fennikelen kan brukes både rå og kokt, grillet, ovnsbakt, i wok, i salater, på ostefatet og til dipp.

Fennikelen er en stor, hvit knoll med en aromatisk lukt og smak som kan minne om anis eller Kongen av Danmark-drops. Den har lenge vært kjent i Asia og Middelhavslandene som en krydderplante, og etter hvert også som en grønnsak. Fruktkjøttet er mykt og saftig, og de friske skuddene som ofte følger med kan brukes på samme måte som dill.

Opprinnelsesland Italia

  • Kvalitet

    Formen er litt flattrykt og den er hvit med grønnskjær. Knollen består av brede, tettpakkede og oppsvulmete blad med en lysegrønn, dillignende bladvekst i midten. Stilkene er grønne.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2019

  • Lagring

    Fennikel lagres best ved 0-4 ºC, kjøleskap er godt egnet hvor den også blir beskyttet mot sterkt lys.

  • Smak

    Fennikel har en ganske sterk lukt og en aromatisk smak som kan minne om anis.

  • Helseeffekt

    Denne aromatiske grønnsaken kan nok ikke skryte av så mye næringsstoffer, men den inneholder andre helsebringe plantestoffer, for eksempel flavonoider. Tradisjonelt sett har fennikel blitt brukt til å lette fordøyelsen etter et tungt måltid, og fennikelavkok kan lette luftsmerter. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kvinner som planlegger graviditet, er gravide eller ammer, bør derfor være påpasselige med folatinntaket. Vitamin C er en antioksidant som reduserer oksidativ skade som skyldes frie radikaler. Frie radikaler er stoffer som har lett for å reagere og påføre mange ørsmå skader på celler og vev. Antioksidantene ødelegger de frie radikalene før de gjør for stor skade. På den måten kan antioksidanter beskytte arvestoffet vårt og kroppens bestanddeler. Et høyt inntak av antioksidanter fra mat kan forebygge kreft. Vitamin C har også andre, viktige oppgaver: det fornyer vitamin E og fremmer jernopptaket, i tillegg til å være nødvendig for et sterkt bindevev i hud, brusk, bein og tenner.

  • Bruksområde

    Fennikel er en knoll som passer ypperlig til lammekjøtt, wok, salater og gratinering.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
80 kJ
Energi kcal
19 kcal
Fett
0,4 g
Hvorav mettede fettsyrer
0,1 g
Karbohydrater
1,8 g
Énumettet fett
1,7 g
Kostfiber
2,4 g
Protein
0,9 g
Folat
0,042 µg
Kobber (Cu)
0,02 mg
Stivelse
0,1 g
Betakaroten
0,14 µg
Kalsium (Ca)
24 mg
Flerumettet fett
0,2 g
Trans fett
0,01 g
Jern (Fe)
0,3 mg
Jod
0,005 µg
Kalium (K)
440 mg
Magnesium (Mg)
8 mg
Natrium (Na)
0,11 mg
Niacin
0,6 mg
Fosfor (P)
26 mg
Vitamin A
12 RAE
Vitamin B6
0,0006 mg
Vitamin C
5 mg
Vitamin E
0,2 alfa-TE
Sink (Zn)
0,5 mg
Omega6
0,21 g
Riboflavin
0,01 mg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Relaterte produkter

Tilbehør