URTE BASILIKUM STOR

Hovedinnhold Hovedmeny

URTE BASILIKUM STOR

Varenr.: 5001 67

Basilikum og tomat er en perfekt kombinasjon, og uunnværlig i tomatsalat. Basilikumbladene brukes både hele og hakket opp. Smaken er søtaktig og mild og gir maten en herlig duft og smak.

Det finnes flere typer basilikum, og det er den grønne som er vanligst å få tak i. Denne urten har mange bruksområder, så slå deg løs og smak deg frem til din favoritt. Du kan prøve deg frem til fiske- og eggretter, salater og pastaretter, eller bruke den finstrimlet over en frisk fruktsalat.

Opprinnelsesland Norge

 • Kvalitet

  Bladene er store og lett bøyde. Det finnes mange forskjellige arter, mest grønne, men også med mørke, rødlilla blader. Basilikum er ettårig.

 • Kilde

  Matvaretabellen 2019

 • Lagring

  Baslikikum krever varme og mye lys. De må ikke oppbevares kaldere enn 10 ºC og tåler heller ikke trekk. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Basilikum trenger mye vann, men la den gjerne tørke litt mellom vanningene slik at den ikke "drukner". Den vannes alltid på skål.

 • Smak

  Smaken er karakteristisk søtaktig og mild.

 • Helseeffekt

  Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Når det gjelder basilikum, tyder ny forskning på at den har kreftbekjempende egenskaper. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Vitamin C er et kjent vitamin og kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Vitamin K er avgjørende for at blodet vårt skal levre seg normalt ved blødninger, men det har også vist seg å være nødvendig for å sikre en normal beindannelse, og kan være en innfallsvinkel i kampen mot beinskjørhet. Betakaroten omdannes til aktivt vitamin A i kroppen vår og utfører der de samme oppgavene som vanlig vitamin A. Vitamin A styrker kroppen mot infeksjoner, celledelingen går normalt og vi får et godt mørkesyn. Jern er et næringsstoff som barn og kvinner i fertil alder lett kan få litt lite av. Dette sportstoffet er viktig for dannelse av de røde blodlegemene som frakter oksygen til alle cellene i kroppen. Magnesium er et viktig mineral i skjelettet vårt, men det sørger også for at musklene slapper av når de skal. Magnesiumrike matvarer er fint dersom man har leggkramper.

 • Bruksområde

  Basilikum passer både i varm og kald mat, i marinader, dressinger, sauser, supper og pesto. Naturell kan den has påulike matretter, tapas og smørbrød. Basilikum blir mye brukt sammen med tomater.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
90 kJ
Energi kcal
21 kcal
Fett
0,6 g
Énumettet fett
0,4 g
Kostfiber
1,6 g
Protein
3,2 g
Folat
0,068 µg
Kobber (Cu)
0,38 mg
Betakaroten
3,142 µg
Kalsium (Ca)
177 mg
Flerumettet fett
0,4 g
Jern (Fe)
3,2 mg
Jod
0,0007 µg
Kalium (K)
295 mg
Magnesium (Mg)
64 mg
Natrium (Na)
0,04 mg
Niacin
0,9 mg
Fosfor (P)
56 mg
Vitamin A
262 RAE
Vitamin B6
0,0016 mg
Vitamin C
18 mg
Vitamin E
0,8 alfa-TE
Sink (Zn)
0,8 mg
Omega3
0,32 g
Omega6
0,07 g
Riboflavin
0,08 mg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin

Tilbehør