URTE BRØNNKARSE STOR

Hovedinnhold Hovedmeny

URTE BRØNNKARSE STOR

Varenr.: 5001 75

Denne urten smaker friskt og gjør seg dermed godt i både kalde og varme sauser og supper. Flott fatpynt er den også.

Opprinnelsesland Norge

  • Kvalitet

    Bladene er grønne, nesten runde, blanke og sprø.

  • Kilde

    Matvaretabellen 2019

  • Lagring

    Brønnkarse trenger mye lys. Legg en liten bit oasis i en potteskjuler og sett planten oppi. Brønnkarse trenger næring og mye vann. Den vannes alltid på skål.

  • Smak

    Smaken er frisk og god.

  • Helseeffekt

    Krydderurter er svært spennende rent ernæringsmessig, men de veier lite. Du skal derfor bruke svært mye friske urter for å få en næringsstoffeffekt av dem - men alle monner drar! Heldigvis er de proppfulle av andre plantestoffer som også har helseeffekt, selv i de mengdene vi vanligvis bruker urter. Brønnkarse inneholder visse stoffer som ser ut til å ha kreftforebyggende egenskaper. Kostfiber er viktig for fordøyelsen, men det er også av betydning for immunforsvaret. Kostfiber kan regulere kolesterolnivået ved å binde til seg kolesterol og frakte det ut av tarmen. Betakaroten er en kraftig antioksidant som har mange cellebeskyttende oppgaver i kroppen. I tillegg omdannes det til aktivt vitamin A og inngår dermed i synsprosessen og i normal celledeling. Vitamin A er også viktig for huden, og betakaroten kan farge huden din nydelig solgyllen - uten at det er skadelig. Vitamin C kan være gunstig for å forebygge forkjølelse, men ikke minst for å styrke immunforsvaret, bedre jernopptaket og hjelpe kroppen i kampen mot frie radikaler fra røyk, forurensing og stress. Folat er viktig for hjertehelsen og produksjon av nye røde blodlegemer, men også for forebyggelse av ryggmargsbrokk hos fostre. Kalsium er det viktigste mineralet i skjelettet vårt, og vi trenger tilførsel daglig for å bevare skjelettstyrken. Kalsiumet spiller også inn for normal muskelfunksjon. Quercetin er et flavonoid som finnes i mange av de gamle medisinurtene, og som kan forklare noe av effekten disse urtene har. Moderne forskning viser for eksempel at quercetinet er betennelsesdempende.

  • Bruksområde

    Denne urten passer både i varm og kald mat, i sauser og supper men også naturell. Brønnkarsesaus er godt på fisk.

Næringsinnhold pr. 100g

Energi kJ
48 kJ
Energi kcal
11 kcal
Fett
0,1 g
Énumettet fett
0 g
Kostfiber
1,5 g
Protein
1,9 g
Salt
0,1 g
Folat
0,043 µg
Kobber (Cu)
0,05 mg
Betakaroten
1,589 µg
Kalsium (Ca)
138 mg
Flerumettet fett
0 g
Jern (Fe)
0,7 mg
Jod
0,0071 µg
Kalium (K)
300 mg
Magnesium (Mg)
16 mg
Natrium (Na)
0,37 mg
Niacin
0,3 mg
Fosfor (P)
61 mg
Vitamin A
132 RAE
Vitamin B6
0,0023 mg
Vitamin C
3 mg
Vitamin E
1,5 alfa-TE
Sink (Zn)
0,5 mg
Omega3
0,02 g
Omega6
0,01 g
Riboflavin
0,06 mg
Selen (Se)
0,001 µg

Allergener

Fri for Gluten

Fri for Gluten (havre)

Fri for Brasilnut

Fri for Gluten (bygg)

Fri for Khorasanhvete

Fri for Gluten (hvete)

Fri for Melk

Fri for Mollusc

Fri for Gluten (rug)

Fri for Spelt

Fri for Sjømat

Fri for Fisk

Fri for Egg

Fri for Peanøtter

Fri for Soyabønner

Fri for Nøtter

Fri for Cashewnøtter

Fri for Hasselnøtter

Fri for Makadamianøtter

Fri for Mandel

Fri for Pekannøtter

Fri for Pistasjnøtter

Fri for Valnøtter

Fri for Sesamfrø

Fri for Selleri

Fri for Sennep

Fri for Sulfitt

Fri for Lupin