Start med det grønne: Sellerirot

Hovedinnhold Hovedmeny
Tilbake

Start med det grønne: Sellerirot

Herlig sellerirot. Det sprø og hvite fruktkjøttet har en aromatisk duft. Her viser Jon Erlend Matre fra Kokkelandslaget Junior deg hvordan du kan la den skinne!

Ingredienser
Smørbakt sellerirot
Fermentert sellerijuice
Fermentert sellerismørsaus
Sellerikrem
Syltet selleriskiver
Estragonpulver
Krabbe fra Hitra

Pris

Pris per porsjon 0
Pris for 20 porsjoner 0

Slik gjør du det

Smørbakt sellerirot

Blansjer selleriroten i godt saltet vann i 5 min. Bak på 180 grader, med smør, timian og hvitløk. Øs smør over hvert 10. minutt. Bak til selleriroten er helt mør, sjekk med en liten kniv. Kutt til ønsket størrelse.

For å toppe det hele serverer jeg den bakte selleriroten med sylta selleri, fylt med sellerikrem, toppet med estragonpulver og en fermentert selleri-smørsaus. Topp gjerne med oxalis eller andre vakre urter for en siste finsih

Fermentert sellerijuice

Kok opp vann og bland inn saltet, ha over i en steril beholder. Skrell selleriroten og vask den godt. Det er viktig at det ikke kommer med noe jord! Kutt sellerien i små biter. Når saltlaken er nedkjølt tilsettes yoghurten og blandes godt inn. Ha i sellerien og dekk beholderen med ett klede. La stå i romtemperatur i 2-4 uker.

Fermentert sellerismørsaus

Reduser sellerijuice til halvparten. Kjør inn litt og litt smør med en stavmikser. Smak til med salt og sitron

Sellerikrem

Kok selleriroten i melk og fløte, til den er mør. Sil av væsken og kjør selleriroten i en blender med smør og salt. Kjøres til den er helt glatt

Syltet selleriskiver

Høvl sellerien på en mandolin, eller skjær den på en oppskjærsmaskin, i 1,5-2 mm tykke skiver. Stikk ut med en utstikker. Kok opp syltelaken og kjøl den ned. Blansjer sellerien til den er mør og legg i syltelaken. Fyll selleriskivene med sellerikrem og brett sammen.

Estragonpulver

Plukk estragonbladene av stilken. Blansjer i 10 sek i saltet vann. Dehydrer på 40-50 grader til selt tørt. Kjør opp i en blender og sikt. Oppbevar i en lufttett boks

Proteinet kan komme på siden–  mitt tips til denne retten er å servere den med deilig krabbe smakt til med sjalottløk, gressløk, bruna smør og sitron. Det går godt sammen med de fine, myke krydderaromaene i sellerien.

Krabbe fra Hitra

Varm krabbekjøttet forsiktig med sjalottløk, gressløk og bruna smør. Smak til med sitron, salt og pepper.

Skriv ut oppskriften

Relaterte oppskrifter

30 minutter
Lett

"Mosaikk-epler"

Marinerte epler kan gjøres på mange måten, men er en veldig kreativ måte å få et fint spill i anretningen din. Legg de som et «mosaikk-mønster» og skap magi!
1 time
Medium

Variasjon av norske gulerøtter i sesong

Rydd plass til det grønne! En trend som kommer nå er å la det grønne spille hovedrollen på tallerkenen. Her setter Kristoffer Lofnes fra Kokkelandslaget fokus på norsk gulrot!
2 timer
Lett

Bakte rotgrønnsaker og sopp med byggotto

Sett høstens rotgrønnsaker på menyen! Her får du Idunn Nilsen sitt beste høsttips til en mettende vegetarrett, som også er enkel å lage til mange.